New York / bezoek tentoonstelling Designing Peace

Blog, Buurtbanden Off 477

Tentoonstelling Designing Peace
Vorige week kon ik de tentoonstelling Designing Peace bekijken in het Cooper Hewitt, gelegen aan het Central Park in New York.
Startblok Elzenhagen was d.m.v. een fotoinstallatie onderdeel van deze expositie. Mooi om voor het eerst de opgebouwde versie in het echt te zien. Het was ook tof dat bewoner van Startblok Elzenhagen, Rene, er op dat moment ook was. Op de foto zie je hem bezoekers toelichten hoe dat is, wonen op Startblok Elzenhagen in A’dam.

Het is prachtig dat Startblok Elzenhagen onderdeel is van de tentoonstelling die ontwerpen toont die bijdragen aan ‘vrede’ of aan het nadenken over dit onderwerp. Nogmaals dank ik ontwerpbureau MUST en Marcia Nolte dat we samen deze installatie konden realiseren met hulp van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. En natuurlijk alle bewoners van het Startblok Elzenhagen zelf, die meewerkten aan de foto’s.

Op de expositie is bijvoorbeeld ook de roze wipwap te zien, die kunstenaar Ronald Rael bouwde op de grens tussen Mexico en de VS. Destijds zag ik met onze kinderen op het Jeugdjournaal de roze wipwap, waarbij de kunstenaar droog opmerkte ”als je aan de ene kant iets doet, merk je dat aan de andere kant”.

Ook was er het New World Summit – Rojova te zien, waar de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal bij betrokken was. Het ontwerp (en de daadwerkelijk gerealiseerde bouw!) bestaat uit een nieuw openbaar parlement voor de staatloze regering van Rojava in Noord-Syrië en diende als locatie voor een internationale top die tot doel had de confrontatie aan te gaan van gemeenschappelijke crises door het delen van macht en middelen. 

Twee voorbeelden uit de expositie die uit veel meer onderdelen bestaat. Het Cooper Hewitt vat de expositie zelf samen d.m.v. een gele ansichtkaart die je kan versturen na afloop van de expositie.

Foto’s: Annette de Vries – van Loon