Welkom in het Wachterliedpaviljoen, het buurthuis op het Wachterliedplantsoen in de Erasmusparkbuurt in Bos en Lommer. Bij het begin van de eerste lockdown organiseert het Thuismakers Collectief, beheerder van het paviljoen, een digitale bingo. De bingo is in de kundige, fris gewassen handen van Howard. Anita leest de nummers op, thuismaker Esther bedient de camera, Shirley neemt het op. Links zien we Jeannette een foto maken en helemaal in de hoek zien we Dick. En ook Pong, het hondje van Howard, is van de partij.

Het Wachterliedpaviljoen ligt midden in de wijk, aan een groot plantsoen. Tegenover het paviljoen vind je de speeltuin en de kinderboerderij. Jeannette werkt als vrijwilliger zowel in het buurthuis, als op de kinderboerderij. Ze heeft hier contact met Gustavo. Linksonder zien we zijn broer Rafael skeeleren.

Gustavo speelt saxofoon in de, tot muziekstudio omgebouwde, fietsen- berging. Zijn ouders zijn beiden musici. In de hal zien we buurman Joop met zjin scootmobiel. Rafael komt net binnen op zijn skeelers.

Joop woont al ruim 50 jaar op één hoog aan de Egidiusstraat en kijkt uit op het Wachterliedplantsoen. Ook Yurdagul woont al ruim 25 jaar in deze straat. Eind jaren ’90 organiseerde ze, samen met Joop, busreizen voor de buurt.

Yurdagul (links) is dé spil in de Turkse gemeenschap in Bos & Lommer. Ze organiseert van alles en kent iedereen. Op vrijdag organiseert ze een theeochtend waar veel Turkse vrouwen samenkomen. In de zomer zitten ze onder de bomen op het Wachterliedplantsoen. Mevrouw Birsen zien we rechts.
Mevrouw Birsen en Serpil treffen elkaar in de Daily Style aan de Bos & Lommerweg. De winkel waar je moet zijn wanneer je een feestje wilt vieren. Zij hebben alles en in elke gewenste kleur.

Serpil komt geregeld in de Nieuwe Boekhandel. De boekhandel was van Monique (staand rechts). Ze verkocht de boekhandel aan de buurtcoöperatie, die bestaat uit 200 buurtbewoners. Maud is een vaste klant in de boekwinkel.

Maud (l) traint meerdere keren per week samen met Sylvia by DopeCamp. DopeCamp gebruikt voor zijn trainingen het Wachterliedplantsoen.

Sylvia en Bonne wonen beiden in de Lanseloetstraat en zitten in de tuincommissie. Deze commissie verzorgt zelf het openbaar groen in de straat; de bewoners komen geregeld bij elkaar voor het onderhoud. Van de gemeente ontvan- gen ze een bijdrage om in de kosten te kunnen voorzien.

Aan de rand van het Wachterlied- plantsoen, tegen de Erasmusgracht aan, staat de Augustanahof. Voorheen had deze kerk ruim 340 zitplaatsen. Na een grootschalige verbouwing zijn de kerk, pastorie en kosterswoning omgebouwd tot 16 (sociale) huurwoningen. Het liturgisch centrum is bewaard gebleven als kapel waar kleinschalige vieringen worden gehouden. Hier ontmoet Bonne bewoner Nicolai.

Nicolai woont tijdelijk in het gasten- verblijf van de woongemeenschap in de Augustanahof. Jaap heeft er zijn vaste plek gevonden en woont in een prachtig appartement boven de voormalige entree van de kerkzaal. Hij vindt het leuk dat ook jonge mensen deel uitmaken van hun woongemeenschap, al is dat soms tijdelijk. Hij ontvangt Nicolai bij hem thuis.

Jaap (r) komt af en toe in het Wachter- liedpaviljoen. Hij treft er Peter (midden) die hij ook kent van de gezamenlijke maaltijden in de Augustanahof. Peter is betrokken bij een koffieochtend voor buurtbewoners op vrijdag in het Wachterliedpaviljoen. Hij kent de buurt goed. Hij woont al zijn leven lang in dezelfde straat. Links zien we Howard, achter de bar staan Rosa en Jeannette. Howard en Rosa hebben met hun kindercafé inmiddels een eigen stekje gevonden in de Baarsjes.

Peter (l) kent veel mensen in de buurt en legt makkelijk contact. Zomers is hij vaak aan de Erasmusgracht te vinden. Roy (r) heeft daar zijn boot liggen, waarmee hij regelmatig door de stad vaart. Peter en Roy kennen elkaar al van jongs af aan, omdat ze in dezelfde straat woonden. De groenstrook fungeert als ontmoetingsplek. In het midden zien we Tonny. Tonny kijkt vanuit haar woning uit op de Erasmusgracht. Ze kent de buurt van binnen en buiten.

In snackbar Nefertiti haalt de buurt patat en andere snacks. Maar, je kunt er ook je huissleutel afgeven, zodat AirBnB-huurders je huis in kunnen als je er zelf niet bent. We zien eigena- resse Dalia haar boekhouding doen, terwijl haar dochter Cathy, Tonny (r) aankijkt, die druk in gesprek is met Anita (midden) over de buurt. Eigenaresse Dalia woont met haar gezin een straat verderop.

Anita (midden) zien we hier met haar zoon Julius (met kano) en een vriend Skipper die een duik neemt in de Admiralengracht. Deze steiger is bij een beetje mooi weer dé zwemplek voor jong en oud uit Bos & Lommer. De 78-jarige Hans komt uit het water, terwijl zijn vrouw Marreke toekijkt. Op de achtergrond zien we zowel de Augustanahof als het Wach- terliedplantsoen aan de Erasmusgracht.

Hans en Marreke hebben een prachtige woning op de beganegrond in het appartementencomplex aan de Admiralengracht die uitmondt in de Erasmusgracht. De enorme tuin rondom biedt tegelijk de mogelijkheid om een praatje te maken met de buren. We zien Hans in gesprek met zijn buren waaronder Agnes, die een appartement verder woont evenals Liesbeth op de fiets.
Agnes woont in het appartementencomplex dat uitkijkt op de blauwe velden van de ruim honderd jaar oude korfbalclub Blauw-wit. Rechts zien we Desiree die de laatste jaren iedere zondag langskwam om een eind te wandelen met de man van Agnes, Jan. Agnes en Desiree ken elkaar van het bewonerskoor Bos en Lommer. Jan was al lange tijd ziek en maakte gebruik van een rolstoel. Onlangs overleed hij.

Desiree woont in de Lorreinenstraat. Ze is actief betrokken bij de kinderboer- derij en is met haar honden meerdere keren per dag in het Erasmuspark te vinden. Ze woont in dezelfde straat als de moeder van Marion. De 82-jarige moeder van Marion woont op één hoog. Geregeld wisselen Desiree, Marion en haar moeder de Panorama uit.

Marion woont op drie hoog in de Elckerlijcstraat en wordt ook wel het poezenvrouwtje van Bos & Lommer genoemd. Ze houdt alle poezen en katten in de gaten en is actief bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Geregeld vangt ze ook katten met speciale manden. Hier zien we haar met kat Spike.

Kat Spike is een regelmatige bezoeker van Slagerij Witte Paleis. We zien medewerker Ahmet Spike voeren. Aan de achterzijde van Slagerij Witte Paleis is altijd reuring.

Aan dezelfde straat als de achter- zijde van Slagerij Witte Paleis, ligt de Tijl Uilenspiegelschool. Dit is de school waar Ahmet regelmatig zijn kinderen Samih en Hira ophaalt.

Samih en Hira ontmoeten Marcel bij het bekijken van de foto’s in het Wachterliedpaviljoen.
Bij de ijsbeer in het Erasmuspark ontmoet Marcel, de baas van de twee herdershonden, Mascha. Zij is eigenaar van de twee kleinere hondjes.
Mascha heeft Nathalie op een indirecte manier leren kennen via Facebook. Mascha had een oproep gedaan via de Facebookgroep van Bos & Lommer. Ze zocht mensen die haar hondjes wilden uit laten wanneer zij aan het werk was. Op die manier kwam ze bij Nathalie en Arjan terecht. Toen ze binnen stapte, moesten zowel Mascha als Nathalie even schakelen. Het bleek dat ze meerdere dagen in de week in dezelfde bus naar hun werk in Haarlem reden.

De hondjes van Mascha zijn nog af en toe bij Nathalie, Arjan en hun zoon te vinden. Ze wonen op twee hoog aan de Admiraal de Ruyterweg en ontvangen deze avond Yinske. Yinske woont een straat verderop.
Nathalie en Yinske kennen elkaar van een koor waar ze beiden in zongen. Ze kwamen elkaar in de buurt weer tegen, toen Yinske hier twee jaar geleden om de hoek kwam wonen.

.

Yinske woont in deze bovenwoning en gebruikt de begane grond als werk- ruimte. Daar zat voorheen een aardappel- en groentezaak. Als ze er zelf niet werkt, verhuurt ze haar werkruimte onder de naam ‘Roelantstraat 10’. De kleine nis aan de linkerkant, stelt ze als expositie- ruimte ter beschikking aan kunstenaars. We zien haar samen met Mirjam. Ze zijn met elkaar in contact gebracht door Chantal, de gebiedsmakelaar van de gemeente Amsterdam.

Dick is vrijwilliger bij de kinder- boerderij en het Wachterliedpaviljoen, een stille kracht op het plantsoen. We zien hem hier samen met zijn dochter Mirjam aan het werk op de kinderboerderij.