Beeldbloggen over de stad

Blog, Buurtbanden Off 294

Uit de serie Buurtbanden Bos & Lommer 2020 / nr: 02

 

 

Aanleiding voor het schrijven
Door de maatregelen worden ook mijn mogelijkheden om nieuw werk ‘met mensen’ te maken, wel heel erg beperkt. Was de eerste intelligente lock-down in maart-april 2020 vergelijkbaar met de huidige situatie, daarna waren de mogelijkheden dusdanig versoepelt dat ik zelfs in het afgelopen jaar een nieuwe serie Buurtbanden in Bos en Lommer heb kunnen maken! Een serie die bij uitstek relatie en locatie verbindt en die ik maakte in samenwerking met het Thuismakerscollectief.

 

Idee
Deze serie wordt zo spoedig mogelijk geëxposeerd, alleen wachten we daarbij nu op het moment dat de maatregelen exposities weer toelaten. Dat is de reden dat ik deze tijd gebruik om op een wat abstracter niveau te kijken naar buurten, relaties, verdichting, wonen-werken en openbare ruimte in de stad mét tegelijk heel concrete voorbeelden. Afgelopen decennium heb ik meerdere series buurtbanden gemaakt. Daarnaast weten steeds meer stedenbouwkundige bureaus, architecten, overheden en andere partijen die zich bezig houden met ‘de stad’, mij te vinden. Zowel de series als de opdrachten boden mij de afgelopen jaren de gelegenheid om héél dicht bij mensen te komen die dagelijks te maken hebben, met de onderwerpen waar ik het over ga hebben.

 

Space-S / Eindhoven / INBO / een van de winnaars van European Collaborative Housing Awards.

 

Voor wie?
Wanneer ik de ontwikkelingen op ruimtelijk gebied zie in de afgelopen jaren, dan zal de nadruk de komende decennia liggen op het verdichten van steden. Heel veel mensen zullen dus te maken hebben of krijgen met de gevolgen van het wonen met veel mensen op één locatie. Ik denk dat het verdiepen in de onderwerpen die je dan tegenkomt, je kan verrijken. Verder werk ik graag samen met andere disciplines die met dit soort onderwerpen bezig zijn of werk in opdracht van degene die hier concreet aan mee bouwen of het organiseren.
Tegelijk besef ik ook dat verdichting niet alleen maar verrijkend is, deze keerzijde wil ik ook onder ogen zien, tonen en beschrijven.

 

Expositie in De meeuw 2018 van Buurtbanden A’dam Noord

 

Persoonlijk
Naast dat deze onderwerpen mij boeien, heb ik er zelf ook dagelijks mee te maken. Ik woonde lange tijd in Amsterdam, inmiddels woon ik met mijn gezin ruim drie jaar in Amersfoort. De plek waar ik nu woon en werk is, in de directe straal van een kilometer, wellicht nog dichter bebouwd, dan de plek waar we destijds in Amsterdam woonden.

 

Uit de serie ’50 jaar Schuilenburg’ nr.01 / Amersfoort 2020

 

Rijkdom
Lange tijd was het adagium ‘hoe verder, hoe beter’. Alles wat van ver kwam, was goed. Ik wil juist de rijkdom laten zien van wat er om ons heen te zien is. En niet alleen op het oog zichtbare zaken, maar juist ook iets abstractere zaken zoals bijvoorbeeld een netwerk. Door middel van deze blogs, waarin ik met regelmaat ook in gesprek ga met andere professionals, hoop ik daar aan bij te dragen. Verder zal ik in elke blog een boek of film aanhalen waarin het onderwerp terug komt.

 

Uit de serie Buurtbanden A’dam Slotervaart 2013 nr.13, Oxymoron, Bert Kramer en Marie José Hamers

 

De serie Buurtbanden Bos & Lommer komt er dus aan! Voor de komende blogs zal ik daarom de abstracte tekeningtjes van de foto’s uit deze serie, met daarin de rode ‘schakels’, gebruiken als ‘header’ boven deze berichten en als trigger voor de expositie die gaat komen!