Dit is de van der Pekstraat. De straat waar je Noord binnenkomt vanaf de Buiksloterweg-pont. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is hier de markt. Elke ochtend, nadat Frenk zijn nachtdienst als portier er op heeft zitten, loopt hij in zijn opvallende verschijning even bij Marleen van de Schoenmakerette binnen. Hij bezorgt haar dan het nieuwskrantje Metro, dat hij altijd meeneemt op zijn terugreis met de bus. Vrijwel elke middag laat hij nog even zijn gezicht zien. Schoenmaakster Marleen vertelde dat Frenk ook bij haar buurman Guiovanni komt.
We zien Frenk de vechtsport Kungfu geven aan Guiovanni (rechts). Sinds een paar jaar runt Guiovanni samen met zijn broer en twee vrienden de tattooshop Trenchart in de van der Pekstraat. Rechts zien we de zoon van Frenk, links tattoeert Jurgen een klant.
Guiovanni is opgevoed door zijn moeder Karen (links) en haar tweelingzus Linda (rechts). Nu Guiovanni zelf een dochter heeft, (Gia, midden), is Gia ook vaak te vinden bij tante Linda die in Noord woont. Ze treffen elkaar bij Coffeebar Mok. Guiovanni heeft in opdracht van eigenaresse Selcen (rechts) de graffiti op de muur gemaakt.
Linda woont vlak aan het IJ evenals Lucia. Lucia (onder) en haar oma treffen Gia en Linda bij het IJ, op de dijk die hun woningen verbindt.
Lucia komt iedere woensdag in de Roze Tanker, een voormalig pompstation dat nu aan de Noord-Zuid metrolijn ligt, om daar onder leiding van Fatma HipHop te leren dansen.
Fatma is opgegroeid in de IJpleinbuurt waar ze als meisje van acht jaar regelmatig met haar vriendinnetje het atelier van Anna binnenliep. Ze kleiden er samen. Inmiddels woont Fatma ergens anders in Noord en komt ze af en toe langs bij Anna voor een kop thee.
De atelierwoning van Anna (rechts) kijkt uit op de inmiddels weelderige tuin met allerlei bloemen en planten. Een paar jaar geleden lag op dit stukje vaak dagen lang grof vuil. Inmiddels is het, mede door Anna, een plek geworden waar bewoners elkaar treffen en samen de tuin onderhouden. Pieter is een van hen.
Pieter, evenals Erik (met hoedje) komen af en toe in de winkel van Mila. Mila heeft een winkel met tweede hands spullen aan het Spreeuwenpark.
We zijn bij Kerk & Buurt Noord aan de Adelaarsweg. Op woensdag wordt hier een viering gehouden waar Erik ook komt. Op de foto zien we Lilian die een kaars aansteekt. Na de viering wordt er samen gegeten.
Lilian woont in een karakteristiek pand aan de Ganzenweg in de Vogelbuurt. Zowel kinderen als volwassenen weten haar te vinden, omdat ze geregeld in de tuin voor haar huis zit. René is een van de mensen in de buurt die haar op deze manier heeft leren kennen. Via Lilian is hij penningmeester geworden bij Kerk & Buurt.
Buurthuis de Meeuw is een prima plek om te werken, aldus René (achterin). Als ZZP-er gebruikt hij de ruimte om klanten te ontvangen en te werken. In de Meeuw komen allerlei mensen uit de buurt. Waaronder opa Rob, die hier vrijwel dagelijks een kop koffie drinkt. Hij is een van de mensen die dagelijks de buurt schoon houdt.
Met zijn scootmobiel is opa Rob (rechts) een bekende in de buurt. Hij rijdt ’s ochtends zijn vaste routes om onder meer de Tolhuistuin schoon te maken. Onderweg rijdt hij langs Herre die op een boot woont in het Noordhollandsch Kanaal. Dit kanaal loopt dwars door de buurten waar deze serie is gemaakt.
Herre en Renske kennen elkaar op verschillende manieren: via de kraakbeweging en via de Regenboog Groep. Renske werkt als ambulant coördinator bij de Regenboog en heeft op die manier contact met Herre. Herre heeft onlangs, na jarenlang op een boot te hebben gewoond, een huis gekregen in Betondorp.
We zijn hier op het plein van basisschool de Kinderboom. De dochter van Renske (links) zit hier op school, evenals de zoon van Roekija (midden).
Roekija (rechts) is regelmatig te vinden in ons Koekoeksnest. In deze buurtwerkkamer aan het Koekoeksplein worden allerlei bijeenkomsten en cursussen verzorgd. Hier geeft ingenieur Maryam computerles aan onder andere Roekija.
Maryam heeft contact met de andere buurtcentra, zoals Buurthuis van der Pek. Hier is buurtwerker Lilian (midden) drie dagen in de week te vinden. Lilian werkt er al 25 jaar. Salwa (rechts) heeft een zoon van 26 die hier heeft leren lopen. Nog steeds is Salwa betrokken bij het buurthuis en woont er vlakbij.
Salwa woont ‘op Overhoeks’. Overhoeks is een serie van acht appartementsgebouwen aan het IJ. Het ligt naast de oude Shell-toren en het EYE Filmmuseum. Salwa woont in het Gelria gebouw evenals Marloes. Marloes en Salwa kennen elkaar onder andere vanuit de bewonerscommissie.
Marloes zingt in het Overhoekskoor. Iedere maandagavond gebruikt het koor een ruimte in het EYE om te oefenen. We zien Marloes na afloop in gesprek met Trix (links) en Irene. Zij wonen in het appartementsgebouw de Zeven Provinciën.
We zijn hier bij Trix thuis, die samen met haar man René een masionette bewoont op de zevende en achtste verdieping. René heeft een kookclub met de mannen uit het appartementencomplex de Zeven Provinciën. We zien René bij het raam in gesprek met Koen (rechts).
Koen is lid van de Rotaryclub Amsterdam-Nieuwendam in Noord. Deze groep van ruim dertig mensen luncht iedere woensdagmiddag in het Tolhuis. Rechts zien we Tom. Op de achtergrond zien we een wandschildering naar het schilderij van N. van der Waay uit 1891 met de titel Een zomeravond bij het Tolhuis in Amsterdam.
Tom woont op de Nieuwendammerdijk die begint bij de rotonde waar IJssalon IJskoud de Beste ijs verkoopt. We zien Tom in gesprek met de eigenaren Joop en zijn dochter.
Joop heeft op dezelfde rotonde de zaak Kiplekker de Beste. Wanneer zijn koffiezetapparaat nog niet op gang is, haalt hij de koffie voor zijn klanten bij zijn dochter. Hier komt Joop aanlopen met een cappuccino en treft Eddy die hier af en toe kip koopt.
Eddy (links) heeft een dansschool samen met zijn vrouw Mireille (midden). Het is dinsdagavond, de avond waarop mensen met een verstandelijke beperking met verschillende busjes bij de dansschool aan de Papaverweg worden gebracht om te kunnen dansen. Tevens wordt er hier volop gedart.
Mireille staat met haar buurvrouw Isabel te praten aan de weg die uitloopt op de populaire, duurzame broedplaats De Ceuvel. Isabel woont ruim tien jaar op de tweede en derde verdieping van het appartement van zwarte baksteen in de achtergrond. Het appartement is destijds gebouwd op een van de eerste zelfbouwkavels in Amsterdam Noord.
Hier zien we Isabel op haar balkon en haar zoon Benjamin met zijn vriend John-Thomas beneden in de boot. Benjamin en John-Thomas kennen elkaar van de basisschool. Ze leerden samen zwemmen. Vaak nam Isabel John-Thomas mee naar zwemles en kon ze haar jongste zoon achterlaten bij de ouders van John-Thomas: Jaap en Cynthia.
Jaap, Cynthia en hun drie zonen wonen in Disteldorp en huren twee kleine woningen aan elkaar. We zien vriend Benjamin in de bakfiets. Cynthia staat met buurvrouw Tini te praten. Tini fungeert bijna als een soort oma voor het gezin. Regelmatig springt ze even bij wanneer nodig of zijn de jongens bij haar te vinden...

...En Tini, die laat extra sleutels maken bij de Schoenmakerette in de van der Pekstraat.